Beställ före kl. 21:00 och vi skickar ditt paket idag. Gratis spelkort med till varje order

Du har inga produkter i din varukorg.

Få skickat redan , beställ före
Return to Previous Page

Klamydiatest

Med ett klamydiatest kan du själv testa om du skulle vara smittad med könssjukdomen klamydia. Denna sjukdom smitter vid oskyddat sex, och eftersom bara under 2015 rapporterades det att kring 36,000 människor smittades av denna sjukdom i Sverige, kan det vara en bra idé att ta och testa dig själv, om du skulle ha haft oskyddat sex under senaste tiden. Titta på vårt urval av klamydiatester och läs mer om testet samt om klamydia efter produktöversikten.

 

Alla Produkter

Klamydiatest

Vad är ett klamydiatest?

Ett klamydiatest är ett speciellt hemtest som gör det möjligt för dig att testa dig själv för klamydia, utan att du behöver gå till läkaren. Det är än så länge bara möjligt att köpa hemtester till klamydia för kvinnor. Män behöver köpa ett speciellt hemtest som därefter ska skickas vidare till ett laboratorium. Detta test kan även köpas för kvinnor.

Hemtestet för kvinnor fungerar på så sätt att du behöver kissa på pinnen, precis så som med ett graviditetstest. Svaret kommer inom 20 minuter. Läs noggrant på förpackningen för vägledning.

Hemtestet för män består av att du inskickar ett urinprov i den medföljande förpackningen till det laboratoriet som står på kuvertet. Var uppmärksam: brevet skickas som omedelbart brev. Därefter tar det mellan 1-2 dagar efter att du har skickat förpackningen innan du kan få svar på testet, antingen via mail eller sms.

Ger testet ett positivt resultat är det viktigt att du kontaktar egen läkare så snabbt som möjligt och kommer till behandling, eftersom obehandlad klamydia kan göra dig steril. Ger testet ett negativt resultat så sparar du dig från ett pinsamt besök hos läkaren.

Vad är klamydia?

Klamydia är den mest utbredda könssjukdomen som finns. Varje år konstateras kring 30,000 nya tillfällen i Sverige – vanligaste bland unga och singlar utan någon fast partner att ha regelbundet sex med. Således beräknas mellan 5 – 10 procent av alla unga under 25 att ha klamydia. Här är smittrisken därför störst.

Klamydia smittar vid oskyddat sex i form av vaginalt och analt samlag. Det räcker med att könsorganen rör varandra – samlaget behövs inte fullbordats. Du kan i gengäld inte få klamydia genom att ge ett handjob eller vid oralsex. Men i sistnämnda fallet kan du få mycket ont i halsen.

Klamydia smittar inte heller genom att använda en handduk som har används av någon som är smittad med klamydia. Det måste ha varit direkt kontakt mellan slemmhinnorna på könsorganerna, för att smittan ska överföras.

Du kan definitivt vara smittad utan att kunna märka detta

Men även om du blir smittad med klamydia, så är det inte säkert (”sikket” i danska texten) att du undviker några symptomer (vad dessa är återvänder vi till). Du kan säkert gå med sjukdomen utan att den bryter ut. Men tyvärr kan du smitta andra, även om du inte själv har blivit sjuk av klamydian.

Således skriver Folkhälsomyndigheten (https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/klamydiainfektion-/) att omkring 75 % av alla smittande män aldrig utvecklar symptomer på klamydia. Med tiotusentals registrerade fall av klamydia hos män betyder detta att det rent teoretiskt kan finnas 30,000 smittade män som går omkring och är smittade, utan att veta om detta.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att omkring 50 % av alla smittade kvinnor inte heller utvecklar några symptomer, trots att de har smittats. Detta betyder att det konstant går omkring cirka 50,000 svenska män och kvinnor, som kan smitta dig med klamydia utan att de själv vet om det!

Därför finns det goda skäl till att testa dig för klamydia, varje gång du har haft oskyddat sex.

Var är de typiska symptomer på klamydia?

Det är även en bra idé att testa dig så fort du upptäcker några av de typiska symptomer på klamydia. Det kan gå snabbt, så därför är det en bra idé att alltid ha ett klamydiatest stående kvar, om du hör till den gruppen av svenskar som inte har någon fast sexpartner.

Den allra mest tydliga symptomen på klamydia är att det känns som att du kissar krossat glas vid urinering. Det kan även vara så att det kommer flytningar från urinröret eller flytningar från livmoderhalsen hos kvinnor. Detta följs generellt av feber. I mer sällsynta fall kan det även finnas flytningar på könsorganen i form av svamp- eller vårtliknande utväxter.

Symptomerna infinner sig omkring en till tre veckor efter det att du haft oskyddat sex med en klamydiasmittade person. Men redan innan detta kan du själv börja smitta andra. Tyvärr kan testet först ge ett säkert resultat 1-2 veckor efter att du själv har blivit smittad. Så det är därför en bra idé att sakta i backarna, om du misstänker att du har själv blivit smittad med klamydia efter oskyddat sex.

Mitt klamydiatest är positivt – vad gör jag?

Är ditt klamydiatest positivt, ska du se till att besöka läkaren så snabbt som möjligt. Berätta för läkaren att du har tagit testet och att den visade ett positivt resultat. Läkaren kommer oftast att dubbelkolla med eget test igen. Men vårt test är mycket pålitligt, så det är väldigt sällsynt ifall det skulle visa sig vara ett falskt alarm. Så är testet positivt, ska du besöka läkaren snabbast som möjligt.

Obehandlad klamydia kan i värsta fall göra dig steril. Kvinnor kan få inflammation i äggledarna och män kan få samma form av inflammation i testiklarna. Detta kan leda till sterilitet hos bägge kön, precis som det kan vara orsaken till utomkvedshavandeskap hos kvinnor.

Bestil inden kl. 21
Beställ innan kl. 21


Ubegrænset Returret

Obegränsad returrätt


100% Sikkert
100% säkert


Diskret Levering
Diskret Leverans


Trustpilot
Trustpilot


Prisgaranti

 

Scandia Trading ApS - CVR. 33952414 - Genvägen 1 - 23162 Trelleborg - Mail: service@palora.se - Tel: 0411 881401 - Copyright 2017-2022